„Să-ți dea Dumnezeu LIKE!”

Scriu aceste rânduri sub influența unor ușoare emoții de bucurie și entuziasm, provocate de câteva reușite pe tărâmul virtual, acela al social-media. Totodată, pe lângă scopul în sine, reușitele în acest domeniu îmi validează convingerea că perseverența într-un anumit domeniu, disciplina în acest sens și acțiunile mici, dar repetate, aduc întotdeauna rezultate.

 

 

   Titlul intrigă, sunt de acord. Titlul pare și o glumă, ori unii frați mai ultra-ortodocși, ori mai creștini decât creștinii, se vor simți foarte ofensați, mă vor pune la zid. „Cum ți-ai permis?!”. Vor fi oameni gravi, cu mult fior duhovnicesc în ei, cei care îmi vor atrage atenția, ba, mai mult, ei știu mai bine decât mine chiar și ceea ce am vrut să spun de fapt. Ei știu totul. Să nu încercați să-i contraziceți. O să mai vorbesc despre această rasă, dar acum aș strica bucuria momentului. Cuvintele din titlu nu-mi aparțin, le-am auzit cu ani în urmă la o conferință ASCOR, la Târgu-Jiu, de la un părinte profesor, un om cu multă înțelepciune și deschidere spre noutățile tehnologice, înțelegând că ele pot fi puse în valoare și din punct de vedere duhovnicesc.

 

   Din motive lesne de înțeles, dețin pe facebook și o pagină de autor. Promovarea pe facebook nu este chiar așa ușoară precum pare, nu este nici gratuită și nici de la sine înțeleasă. Există, de asemenea, chiar mai multe tipuri de promovare pe această platformă, dar scopul tuturor este acela de a-ți face marca, produsul, ori numele cât mai cunoscute, cât mai vizibile, cât mai populare. La urma urmei, nici un artist, nici un scriitor, iar exemplele pot continua, nu activează, nu produce conținut, nu creează doar pentru sine însuși, decât până la un anumit punct. Fiecare se bucură ca opera lui să fie răspândită, să fie citită, ori ascultată, să fie privită, apreciată, ori să se bucure de o critică de specialitate.

 

   La fel am considerat și eu la un anumit moment dat că e timpul să-mi fac o pagină de autor, iar acolo să-mi promovez cărțuliile, iar mai târziu, cu ajutorul lui Dumnezeu, și câteva cântece. Vor fi oameni cărora le va face plăcere să-mi urmărească creațiile, vor fi foarte mulți indiferenți, dar fi și oameni pe care îi deranjează acest lucru. Eu le doresc tuturor sănătate, pace și bucurii!

 

   Celor care mă susțin și apreciază munca mea, ideile mele etc. nu pot decât să le mulțumesc din suflet și să-i încredințez că-mi voi da toată silința ca să nu-i dezamăgesc, dar dacă mă voi împiedica la un moment dat, îi rog să nu mă alunge din prima, ci să-mi mai dea o șansă, de multe ori fiind mult prea greu să te mai ridici doar cu forțe proprii. E dureros atunci când cazi, strângi din dinți, te ridici și continui drumul, dar când cazi de la înălțime e foarte probabil ca să rămâi cu urmări pe mulți ani, iar refacerea să fie una de durată. Am căzut o dată cu ceva vreme în urmă…, încă mă refac.

 

   Revenind la pagina de facebook, mi-am propus la începutul lunii august ca să-mi măresc numărul de urmăritori de la 228 câți erau atunci, până la 500. Având în vedere faptul că pe cei 228 îi câștigasem în aproximativ 20 de luni, mi se părea enorm de greu să dublez această sumă într-o singură lună. Se mai adaugă faptul că între cei 228 se regăseau și cei mai apropiați prieteni, precum și rude, dar și câteva persoane care au ajuns în posesia cărților mele.

 

   Am început prin a-mi promova câteva postări. Primele încercări au fost un dezastru, deoarece nu eram obișnuit cu instrumentele de lucru pe această platformă, nu înțelegeam prea bine cum lucrează algoritmul de promovare facebook. Aș putea spune că am plătit primele două campanii de publicitate degeaba. Dar nu este așa, ci astfel am căpătat o experiență minimă în acest domeniu iar ultimele două campanii au fost un real succes pentru mine, deși suma investită este mediocră.

 

   Nu este vorba de o publicitate agresivă, nu este vorba de a „băga pe gât” utilizatorilor facebook pagina mea, conținutul creat de mine. Nu! Este însă imperios de a-ți face produsul cunoscut dacă vrei să se bucure de apreciere sau critică. Cum să apreciez eu cartea lui Rafael dacă nu am auzit niciodată de ea, dacă nu am întâlnit și nu am citit nici o referință cu privire la ea? Cum să-l recomand mai departe pe el ca autor sau cărțile lui, dacă eu nici nu știu de existența lui? Promovarea este necesară și face parte din „joc”. Autorii consacrați nu fac acest lucru, deoarece îl fac alții pentru ei, dar la un moment dat a fost nevoie ca și ei să se auto-promoveze, în cazul multora acest lucru constând în a-și ceda drepturile asupra propriilor opere unor edituri, iar în cazul artiștilor unor case de producție. Eu am ales un alt drum, unul „solo”, cu tot riscul pe care-l presupune.

 

   Zis și făcut, descoperind cam ce setări trebuie să fac în momentul pornirii unei campanii de publicitate, am decis să continui. Penultima promovare a atras pete 800 de aprecieri la postarea respectivă, iar ultima promovare a atins nu mai puțin de 1600 de like-uri și peste 100 de distribuiri. În total campaniile de promovare nu m-au ajutat să-mi ating cifra de 500 de aprecieri pentru pagină până la sfârșitul lunii August, dar în acel moment depășisem 400. Dacă nu aș fi făcut nimic în acest sens, cu siguranță aș fi fost tot pe undeva în jurul cifrei 230.

 

   Surpriza a venit însă exact la începutul lunii septembrie, când la ultima promovare de care aminteam, numărul aprecierilor a explodat efectiv, ajungând azi, 12 septembrie, la cifra de 1600 de like-uri. În același timp aprecierile pentru pagină au crescut la 516. Pentru unii e puțin, pentru mine e mult, dar în același timp e și o bucurie, deoarece mi-am împlinit un scop.

 

   Desigur, like-urile nu țin de foame și nici de cald, dar te ajută foarte mult pe drumul devenirii tale, în orice domeniu activezi. Eu traduc aceste aprecieri, ori le transform în zâmbete. Practic, cei peste 1600 de oameni care mi-au apreciat acele cuvinte postate au rezonat cu ele, au rezonat cu mine, și vreau să cred că-n adâncul sufletului lor au zâmbit, poate nu toți, dar măcar o parte. Acest lucru nu poate decât să mă facă și pe mine să zâmbesc și-mi dă putere să-mi continui munca.

 

   Pe de altă parte, mai trag câteva concluzii care ne pot ajuta și duhovnicește, pentru cei care punem valoare pe aceste aspecte. Așadar, ca să atragi atenția asupra ta și a muncii tale din partea oamenilor, iată, este nevoie nu doar de a crea acel produs, ci și de a face o muncă pe măsură în vederea promovării și a investi unele resurse în acest sens, fie ele financiare, ori de altă natură. Când pleci la drum nu ai siguranța că vei ajunge acolo unde îți dorești, dar asta nu te împiedică să pornești și să-ți îndeplinești sarcinile așa cum le-ai descris și conceput, practic să faci ceea ce depinde de tine. Poate că nu ajungi chiar unde ți-ai dorit la sfârșitul perioadei de timp alocat, dar cu siguranță ești mult mai departe de locul de unde ai pornit și mult mai aproape de a-ți îndeplini acel scop. Mai ai nevoie de puțin efort, ori de o schimbare a strategiei.

 

   Cred că același lucru se aplică și pe plan duhovnicesc. Ca și creștin îți dorești, ori acesta ar trebui să fie planul vieții tale, să te mântuiești. Ăsta e scopul tău ultim și asta le dorești și celor din jur. Toată viața te vei lupta pentru a ajunge acolo, la limanul cel mult dorit. Nu știi la început dacă vei reuși, nu știi nici ce fel de piedici vei întâlni, și nu vor fi puține, dat continui să lupți, continui să investești toate resursele pe care le ai, sperând că vei atrage asupra ta milostivirea divină. Nădăjduiești tot timpul că faptele tale, rugăciunile tale, gândurile tale bune, intențiile tale, vor fi văzute și apreciate de Cel care contează pentru tine, de Dumnezeu. Și ce frumos ar fi ca să avem o certitudine în acest sens, ca să vedem dacă Dumnezeu ne apreciază efortul, să primim like-uri cuantificabile din partea divinității. Într-adevăr, ăsta facebook!

 

   Nu știu dacă Dumnezeu îmi va acorda vreodată like, ori poate ochii mei vor fi prea încețoșați ca să-l vadă, dar știu cu siguranță că prin fiecare strădanie pe acest drum sinuos al formării duhovnicești voi fi mai aproape de El. Prin fiecare faptă bună, ori rugăciune, nu facem altceva decât să ne promovăm în fața Lui, nu pentru că Dumnezeu ar avea nevoie de această promovare, ci astfel Îi arătăm că punem în valoare talanții pe care ni i-a încredințat. Adevărul este că nu investim nici măcar din ceea ce e al nostru, ci tot ceea ce investim tot de la El am primit. Pune aceste lucruri în valoare, prin acțiuni mici, dar zilnice, prin efort susținut și vei vedea ce „pagină” frumoasă vei putea construi de-a lungul timpului.

 

   Eu îți urez aceasta: „Să-ți dea Dumnezeu like!”

Prima oră din 2024

Ia, să vă povestesc ceva!    O făcui de pomină! Bine că nu sunt la sat, altfel mă știa toată lumea.    Cred că mâncarea

Read More »

Slăbiciuni (2)

Am câștigat dimineața După luni de zile, poate un an, m-am trezit din nou la trei și jumătate. Am avut din nou acel sentiment că

Read More »

Slăbiciuni (1)

Să o iau de la început? Îmi este foarte greu să mă reapuc de scris după ce am făcut o pauză foarte mare. Acest lucru

Read More »

The Author

Picture of Cristian Stănciulescu-Bârda

Cristian Stănciulescu-Bârda

I don't consider myself to be a writer but only a simple man who decided to put his ideas and thoughts down on paper.

Facebook